Geschiedenis van de Kerstboom

Een kerstboom is een naaldboom die traditioneel rond Kerstmis in huis wordt gehaald en met kaarsjes en allerlei uiteenlopende decoratieve figuren wordt versierd zoals engelen, rendieren, zakjes, en eventueel een piek.. De traditie van de kerstboom is uitgebreid tot verlichte en versierde bomen op pleinen en in parken, straten en tuinen. In veel steden en dorpen wordt jaarlijks een grote verlichte kerstboom neergezet, meestal op een markt, plein of andere centrale plaats.

Kerstboom Rockefeller Center
Kerstboom Rockefeller Center 2013

De bekendste Kerstboom

Een van de bekendste kerstbomen is de fijnspar die elk jaar in Rockefeller Center in New York wordt neergezet. De boom is meestal tussen de 22 en 28 meter hoog is en wordt versierd met tienduizenden lichtjes. Het aansteken van die lichtjes vindt jaarlijks plaats tijdens een twee uur durende show op de woensdag na Thanksgiving en wordt live uitgezonden op tv .

Wanneer wordt de kerstboom opgetuigd

Het moment waarop de kerstboom wordt opgetuigd verschilt van streek tot streek en van religie tot religie. In Nederland en België geldt de ongeschreven regel dat de kerstboom  na Sinterklaas wordt opgezet. In Duitsland wordt volgens de traditie de kerstboom pas op de morgen van 24 december opgetuigd, om er dan ’s avonds de kerstcadeaus onder te kunnen leggen.

Wanneer wordt de kerstboom weer opgeruimd

Traditioneel wordt de kerstboom uiterlijk op Driekoningen (6 januari) opgeruimd. Soms wordt weleens gezegd dat het weghalen van de boom vóór Driekoningen ongeluk zou brengen. De meeste Nederlanders doen de kerstboom rond de jaarwisseling de deur uit. In veel steden en dorpen worden de kerstbomen ieder jaar ingezameld en verbrand tijdens een groot vreugdevuur.

Waar komt de kerstboomtraditie vandaan

In de Romantiek doken theorieën op dat de kerstboom een Oudgermaanse oorsprong zou hebben. De boom (eik) stond centraal in een midwinterviering (de kortste dag). Als de boom in de winter te oud was werd deze verbrand voor warmte. Pas tijdens de middeleeuwen konden kaarsenmakers op grote schaal goedkope kaarsen maken die gebruikt werden om de boom mee te versieren. In een Frankische tekst uit de 13e eeuw wordt voor het eerst een groene boom vol kaarsen beschreven. Tijdens winters aan het eind van de middeleeuwen plaatsten inwoners van de Elzas een boom, versierd met kaarsen, klatergoud, gekleurd papier, appels, koek en suikergoed in hun huis. Dit gebruik waaide pas halverwege de 19e eeuw over naar andere West-Europese landen, waaronder Nederland en België.

Alternatieve kerstboom

Tegenwoordig zijn er veel verschillende alternatieve kerstbomen. Zo worden kerstbomen van hout, karton en lichtjes gemaakt. Veel mensen vinden deze kerstbomen wel zo handig en het grootste voordeel is natuurlijk dat je geen naalden door je huis hebt zwerven. Wij vinden natuurlijk onze Kerstboom op Doek de leukste alternatieve kerstboom

Bron: Wikipedia